Op het schiereiland dat geflankeerd wordt door de Commewijne- en de Surinamerivier, ligt het grootste slacht veeteeltbedrijf van Suriname. De N.V. Verenigde Cultuur Maatschappijen is trots op haar positie als het grootste slachtveeteeltbedrijf van Suriname volgens de statistieken. Naast de 5.600 runderen, welke verdeeld zijn in 53 kuddes (45 – 600 dieren per kudde), zijn er 20 karbouwen, 16 paarden en 600 schapen en geiten.
Dankzij onze focus op kwaliteit en de import van dekstieren van het ras Brahman (zebu) uit de Verenigde Staten, hebben we onze veestapel kunnen verbeteren door het uitsorteren van minder goede genen. Zowel bij het mannelijk als vrouwelijk vee is in de loop der jaren de kwaliteit verbeterd. Op plantage Rust en Werk, loopt onze “creme de la creme” oftewel “het neusje van de zalm”. Hier hebben we 18 speciale kuddes met elk 1 dekstier en 25 uitgekozen koeien. We nodigen u uit om onze agro tour te maken en deze kuddes te bezichtigen.
Aangezien er nog steeds geen nationale registratie van vee bestaat, heeft het bedrijf zijn eigen systeem ontwikkeld m.b.v. oormerknummers en het interherd systeem om alle beschikbare data per dier vast te leggen. Dit heeft ons in staat gesteld om ons bedrijf efficiënter te managen en strikte discipline te hanteren bij de vee verzorging en administratie (meten is weten).
De productie kuddes worden tweemaal per jaar gesorteerd, waarbij de pinken (vrouwelijke dieren vanaf 6 maanden) en stieren worden weggehaald. Tevens worden de vrouwelijke runderen gecontroleerd op drachtigheid en aan de hand van de leeftijd, gewicht, eventueel gebreken en de periode tussen 2 afkalveringen (tussen kalf tijd), wordt dan besloten of ze weggehaald gaat worden van de productie kudde. Als een vrouwelijk rund van mindere kwaliteit drachtig is en niet geschikt is voor verdere productiedoeleinden, gaat ze naar de “oude van dagen kudde” om haar kalf groot te brengen. Na het spenen van het kalf kan de koe naar de slacht gaan. In het jongvee en de specifieke kuddes loopt geen dekstier.
Het jongvee welke is afgespeend komt wederom terug in de kraal als ze circa 2.5 jaar oud zijn. Ze worden gewogen en indien nodig worden de oornummers vervangen (retaggen). Bij de vrouwelijke runderen wordt tevens de baarmoeder gecontroleerd. Aan de hand van de bloedlijnen, het gewicht, temperament, de complete uitstraling van het dier en de kleur wordt bepaald of het dier verkocht gaat worden voor: de slacht, verkoop aan derden of het wordt ingezet in bepaalde productie kuddes. We verwelkomen gemiddeld 1.500 geboortes per jaar, waarvan 92-94% bij de koe blijft. De overige kalveren worden opgevangen in onze kalver opvangstal, waar een aantal melkkoeien zich ontfermen over 3-5 kalveren. Onze agro tour brengt u ook langs deze stal.
Ons rund- en schapenvlees is 100% grassfed, wat betekent dat de dieren alleen gras en kruiden eten zonder toevoeging van antibiotica of groeihormonen. Hierdoor krijgt het vlees een unieke smaak en textuur die u nergens anders zult vinden. Wekelijks gaat er een speciaal voor VCM geconstrueerde ponton “Johan Alfred” naar de plantage met goederen en vaart terug naar Paramaribo met levende dieren voor de slacht bij het slachthuis in Paramaribo. Ons vlees is van topkwaliteit en wordt zorgvuldig geselecteerd en verwerkt, zodat u thuis de beste maaltijden kunt bereiden.
Kom langs in een van de 3 VCM Slagerijen in Paramaribo en ontdek de ongeëvenaarde smaak en kwaliteit van ons “grassfed” rund- en schapenvlees, of bestel online via onze website www.winkel.vcm.sr en laat het vlees bij u thuisbezorgen. Onze passie voor vlees proeft u terug in elke hap! Meer info over de VCM Slagerijen vindt u op: www.vcm.sr
Voor het opkopen van vee:
Neem contact met ons op via:
- Telefoon: +597 484071
- Whatsapp: +597 8125250
- Email: administratie@vcm.sr
- Openingstijden:
maandag – vrijdag 8:00u – 16:00u / zaterdag 8:00u – 12:00u / zon- & feestdagen gesloten